Geschiedenis

153 jaar zorg in Santpoort

153 jaar zorg in Santpoort

Arkin heeft een rijke geschiedenis. Het gebied rondom de kliniek 1ste Constantijn Huygensstraat bijvoorbeeld, is al eeuwenlang van groot belang voor de psychiatrische zorg in Amsterdam. En reeds in 1569 werd het eerste ‘Dolhuis’ van Amsterdam gebouwd op de Klovenierswal (www.hetdolhuys.nl).

In 1849 werd in de gemeente Bloemendaal nabij Santpoort, het provinciaal gesticht „Meer en Berg” geopend, aanvankelijk voor 250 patiënten, maar eind 19e eeuw is dat aantal al naar ca. 1300 opgelopen. In 1970 werden hier ruim 900 patiënten verpleegd. In die tijd vonden ook verschillende verbouwingen en moderniseringen plaats. In 1986 werd besloten de kliniek te sluiten, en de patiënten in kleinere instellingen in Amsterdam onder te brengen. Het afzonderen van patiënten uit de samenleving werd als achterhaald beschouwd. Tussen 1987 en 2002 werd de instelling afgebouwd.

Meer recent fuseerden in 1999 het Psychiatrisch Ziekenhuis Amsterdam (PZA) met Riagg Centrum/Oud-West en Riagg Noord in Amsterdam. Uit deze fusie ontstond het toenmalige GGZ Mentrum.

Jellinek – één van de bekendste verslavingszorginstellingen van Nederland en onderdeel van Arkin – bestaat inmiddels ruim 100 jaar. Met de komst in 1891 van verslavingskliniek Hoog-Hullen en in 1909 het Amsterdamse Consultatiebureau voor Alcoholisme (de voorloper van Jellinek) was voor het eerst sprake van verslavingszorg (www.jellinek.nl).

In 2007 fuseerden Mentrum en Jellinek en een jaar later sloot AMC de Meren zich aan. De drie organisaties fuseerden en gingen samen verder onder de naam Arkin.

Lees meer over de Raad van bestuur, de Raad van toezicht en onze feiten en cijfers.