Sebastian over MijniHelp

Foto Sebastian

Binnen Arkin Preventie is de website MijniHelp ontwikkeld als laagdrempelige ondersteuning voor mensen met beginnende of lichte psychische klachten, en hun naasten. Ze vinden er advies, informatie, zelftests, tips en oefeningen of kunnen online zelfhulpcursussen volgen. De inhoud hiervan is gebaseerd op (wetenschappelijke) expertise en werkervaringen uit de praktijk. Projectleider Sebastian Buurma vertelt er meer over.

Wie ben je en wat doe je bij Arkin?

“Ik ben Sebastian Buurma en ben nu twee jaar parttime projectleider voor MijniHelp, dat valt onder Arkin Preventie Volwassen en Ouderen. Van huis uit ben ik sport- en prestatiepsycholoog en ondernemer.”

Hoe kom je als sport- en prestatiepsycholoog bij Arkin terecht?

“In het algemeen kijken sport- en prestatiepsychologen naar hoe je psychologie kunt gebruiken om betere resultaten te bereiken en beter te handelen. Vaak wordt een psycholoog pas betrokken als er een behandeling nodig is, of bij herstel. Ik kijk liever naar hoe je psychologie kunt benutten om meer uit je leven te halen en problemen te voorkomen. Die visie past heel mooi bij Arkin Preventie.”

Je werkt aan MijniHelp, voor wie is dat bedoeld?

“MijniHelp is gemaakt voor mensen met lichte klachten. En voor mensen die nog niet veel klachten hebben, maar die juist willen voorkomen. Het is een website met allerlei informatie, handige tips en oefeningen (‘Happiness hacks’), zelftests en zelfhulpcursussen, die we zelf maken. De onderwerpen zijn heel actiegericht. Of je nu komt vanwege bijvoorbeeld somberheid, stress, onzekerheid of behoefte hebt aan ontspanning. We richten ons er met name op dat iemand snel iets kan doen. Zo proberen we het zo praktisch mogelijk te maken. Het is allemaal gratis voor iedereen die hier behoefte aan heeft.”

Waarom doen wij dit als Arkin?

“In de basis staat dat wij als Arkin mensen willen helpen. Zeker nu er een grote druk is op de wachtlijsten, maar ook omdat voor veel mensen gevoelsmatig de stap naar de ggz groot is. Je moet de site zien als onderdeel van het aanbod van Preventie, waar bijvoorbeeld ook fysieke praatgroepen onderdeel van zijn. Met MijniHelp benutten we de mogelijkheden die digitale platformen te bieden hebben. Het grote verschil met andere initiatieven binnen Amsterdam, zoals Lekkerinjevel.amsterdam en Thrive, is dat wij niet aanbod verzamelen, maar het zelf maken. Zo kunnen we snel schakelen en steeds aanbod blijven bieden op een manier waarvan wij denken dat die goed is.”

Werk je samen met andere onderdelen binnen Arkin?

“We zijn aangesloten bij diverse projecten binnen het programma Digitale Zorg, maar ook zoeken we rechtstreeks contact met de specialismen. Op dit moment zoeken we bijvoorbeeld actief de samenwerking met Jellinek. Zij maken ook allerlei online zelfhulpprogramma’s en we denken dat we dat aanbod kunnen versterken en verbreden. En andersom natuurlijk ook, wanneer er ook maar iets gaat over middelen dan hebben zij daarvoor mooie en toegankelijke modules. Uiteraard hoop ik op meer samenwerking binnen Arkin. Er gebeurt ontzettend veel op het gebied van digitale zorg, maar initiatieven lijken elkaar niet altijd te vinden. Daarmee laten we denk ik veel kennis onbenut en maken we niet optimaal gebruik van wat we hebben.”

Hoe wordt MijniHelp onder de aandacht gebracht?

“Alle preventiemedewerkers kennen en benoemen het in hun activiteiten, maar we geven bijvoorbeeld ook voorlichting aan de POH-GGZ en huisartsen, zodat het ook in de huisartspraktijken terecht komt. Wat we daarnaast belangrijk vinden is om het mee te nemen bij de naasten van cliënten die bij ons in behandeling zijn. Ook werken we aan de online zichtbaarheid via Google, Instagram en Facebook.”

Waarom is er speciale aandacht voor naasten?

“Omdat je als naaste een rol kunt spelen in de behandeling van de cliënt als je beter begrijpt wat er speelt. Maar ook omdat je als naaste zelf meer kans hebt om bijvoorbeeld overbelast te raken. Het idee is dat je dan op www.mijnihelp.nl/naasten/ alle informatie kunt vinden die je nodig hebt en ook kunt werken aan je eigen mentale fitheid. Ook staat er bijvoorbeeld hoe je in contact kunt komen met professionele hulpverleners als je vragen of behoefte aan coaching hebt. Het gaat dan echt even om de naaste, voor wie betrokkenheid bij iemand met klachten ook een grote impact heeft op het leven.”

Wat is jouw wens voor de toekomst?

“Dat veel meer mensen weten dat het een platform is met betrouwbare informatie gemaakt door specialisten, net zoals bij thuisarts.nl. Vorige maand hadden we 10.000 bezoekers en hebben 3.800 mensen een zelftest gedaan. Dat zijn hele mooie cijfers maar het heeft potentie om nog veel meer mensen te bereiken én te helpen.”

Benieuwd naar het platform? Kijk dan op www.mijnihelp.nl.

Gepubliceerd op 11 oktober 2022